Tekst: M.D. Stam - vd Blij
Belang van het goed controleren van het melkgebit bij de pup
De wortel van de melktand ligt tegen de kiem van de zich ontwikkelende blijvende tand. Als het puntje van de melktand afbreekt kunnen bacteriën in de tand dringen. Buiten dat dit zeer pijnlijk is voor de pup is het gevolg hiervan dat het wortelkanaal gaat ontsteken. Dit kan gebeuren als het zenuwkanaal open is (te zien aan een rood puntje in de tand) maar ook als de zenuw nog niet zichtbaar is. Dit komt omdat onder het glazuur het tandbeen poreus is. Daar kunnen bacteriën doorheen dringen het wortelkanaal in.
De melktand kan gaan verkleuren.
Bacteriën en ontsteking kan bij de kiem van het blijvend element komen. Hierdoor krijg je een aantasting van het glazuur van de blijvende tand. In erge gevallen zelfs een aantasting van de kiem van de blijvende tand waardoor deze kan afsterven. Er komt dan geen blijvende tand meer door.
Mogelijke behandeling van een afgebroken melktand
Er is maar 1 mogelijke behandeling van een afgebroken melktand en dat is het trekken van deze tand. Dit moet wel chirurgisch gebeuren, dat wil zeggen met een flap operatie waarbij de wortel goed in zijn geheel verwijderd kan worden. De wortel van de melktand is 2 x langer dan de kroon die zichtbaar is.
Het lijkt alsof een puppy geen last heeft van een tand die afgebroken is maar ze kunnen het ook niet zeggen. Ze blijven eten, ze blijven kwispelen en spelen maar ze hebben er zeer zeker net zoveel pijn van als wanneer het bij onszelf gebeurt. Buiten dat ze er pijn aan hebben en dat het de blijvende tand kan beschadigen zijn er gevallen beschreven waarbij de pup tetanus krijgt door een afgebroken tand. Reden genoeg om goed de melktanden van de pup te controleren.
Stand afwijking met pijnlijk gevolg
Bij een te nauwe of korte onderkaak of te ver naar binnen doorkomen van de onderhoektanden kan een pijnlijke situatie voor de pup ontstaan. De melkonderhoektanden prikken in het gehemelte. De melkhoektanden zijn vlijmscherp en kunnen een diepe beschadiging maken in het gehemelte. Dit is erg pijnlijk voor de pup elke keer als hij zijn bekje sluit. Bovendien kan het dusdanig diep zijn dat het tot in de neusholte prikt. Hierbij ontstaat een open verbinding tussen de neusholte en de bek. Een oronasale fistel genaamd. Dit kan ontsteking geven van de neusholte. Meestal lijkt het alsof de pup er geen last van heeft, soms knoeien ze met het eten. Maar ook hier is het zo dat de pup ook niet kan aangeven dat hij er last van geeft. Ze blijven eten en spelen en kwispelen. Ondanks de pijn in de bek.
De onderhoektand prikt in het gehemelte. Een diep smal gaatje is hierdoor ontstaan in het gehemelte.
Het gaatje is bijna een centimeter diep en loopt bijna door tot in de neusgang.
Behandeling:
De eerste keus van behandeling is
extractie van de hoektand die in het gehemelte prikt. Dit gebeurt ook weer
chirurgisch en heel voorzichtig om niet de onderliggende zich ontwikkelende
tand te beschadigen. Op deze manier krijgt de volwassen tand de ruimte om op de
goede plek door te komen. In het geval van een afwijking in de kaak zal de
blijvende tand ook in het gehemelte komen en dus aangepast moeten worden.
Zijn alle melk tanden en kiezen aanwezig in de bek?
De tandkiem kan zich heel mooi ontwikkeld hebben maar hij moet natuurlijk ook nog eens naar buiten toe groeien!! Het doorkomen van de tand. Deze pup van 9 weken oud komt voor de enting. De pup is erg mager. De eigenaar geeft aan dat hij inderdaad wel erg moeilijk eet. Hij valt wel aan op de brokjes maar eet ze niet goed op. Knoeit een hoop en piept zelfs af en toe. Bij bekinspectie is te zien dat er nog geen kiezen zijn. Wel zie je een paar mooie uitstulpingen van tandvlees zitten. Op sommige plekken een heel klein puntje van een kies. Dit noem je een doorbraak stoornis. Normaal gezien groeit de tand richting de mondholte en wordt het bovenliggend tandvlees steeds dunner en kan de tand er zo doorheen komen. Soms gebeurt het dat het tandvlees niet dunner wordt maar als een dikke laag over de tand heen blijft liggen. Dit is voor de pup erg pijnijk. De scherpe punten van de kiezen prikken elke keer onder in dat tandvlees maar komen er niet doorheen. Soms lukt het ze toch uiteindelijk wel om er doorheen te komen maar vaak moet je ze een beetje helpen.